TARIMDA YÖNETİM VE ORGANİZASYON SORUNLARI
Tarım sektörünün diğer sektörler için hammadde üretmesi, insan beslemesindeki rolü ve önemi içinde bulunduğumuz koronavirüs salgın döneminde daha iyi anlaşılmaktadır. Olumsuz koşullarda diğer sektörlerde üretim ve hizmetlerin azalması veya durağan hale geçmesi normal karşılanırken tarım sektöründe yaşanan sorunlar insanları kriz ortamlarına sürüklemektedir. Yaşamsal faaliyetlerin devam edebilmesi için tarım sektörünün hız kesmeden üretime devam etmesi gerekmektedir. Bu üretimin devam etmesi için tarım sektöründe iyi bir yönetim ve organizasyona ihtiyaç vardır.
Tarımda iyi bir yönetim ve organizasyon yapısına ihtiyaç olmasına rağmen ülkemizde bu ihtiyaç göz ardı edilmektedir. Tarım, büyük oranda küçük aile işletmeleri bünyesinde yürütülmekte olup bu işletmelerde yönetim erki aile büyüğü tarafından kullanılmaktadır. Bu tip işletmelerde organizasyon yapısı da bulunmamaktadır. Tarımsal faaliyetler aile bireyleri tarafından iş bölümü yapılmaksızın sürdürülmektedir.
Tarım işletmeleri de diğer işletmeler gibi akılcı bir idari yapıya, teknik donanıma sahip çalışanlara ve iş bölümüne ihtiyaç duyar. Tarım işletmesi yalnızca bir üretim merkezi gibi algılanmamalıdır. Üretilen ürünün geliştirilmesine, tanıtılmasına, pazarlanmasına, nakliye problemlerinin çözülmesine de ihtiyaç bulunmaktadır. Ayrıca işletmelerde maliyet muhasebesi, finansman temini gibi teknik konularda çözüm sunabilecek çalışanlara da ihtiyaç vardır.
Yönetim ve Organizasyon açısından tarım sektöründe bakıldığında;
Fatih BORAN